Zhapparbergenova Elmira Begimbaevna

1.S.N.P. Zhapparbergenova Elmira Begimbaevna

2. Education: higher

3.Scientific and academic degree: candidate of biology, Associate Professor

4.Professional qualifications: professor of Microbiology cifer 030007. Disciplines: Basics microbiology, Microbiology and virology, biotechnology, Age physiology, virology. While working in the organization from  2013-2014 academic year to the present time.

3.Aсademic experience: 20 years at the university.

previous employment in educational institutions: International Kazakh Turkish University Yassaui.

Disciplines - Basics microbiology, Microbiology and virology, biotechnology, Age physiology, virology.

Full-time or part-time: Full-time.

4.Non-akademic experience: the company or legal person, the name-no,

a brief description of the situation (full-time, part-time work) – no.

5.Certificates of professional development with the date or professional registration: - National Institute for Management and scientific teaching staff of the education system of the Republic of Kazakhstan.

6.Membership in professional organizations: -no.

7.Honors and prize: -no.

8.Activity in the services sector (within and outside the institution) –no.

9.The most important publications and presentations over the past five years - the name, co-authors (if any), which is published and / or presented, the date of publication or presentation:

1)Действие низкоинтенсивного гелий-неонового лазера на облученные ранее бактерии рода.  Thiobacillus    article  European Applied Science, ORT Publishing Stuttgardt, Germany. Section 1, 3-5, March, 2013            3 бет, Досанова У., Кожанова Э., Байбекова А.

2) Studying of Signal of Helium-neon laser on iron-oxidizing Activity of Thiobacillus Bacteria  article Modern science: Problems and Pers-pectives, International Conference. Volum 4,  Las Vegas, NV, USA p. 298-301, April 15, 2013 3бет, Альжанова Б.

3) «The application of helium-neon laser action in the impulsive mode on iron occident activity of the bacteria Thiobacillus» article   European Applied Science, ORT Publishing Stuttgardt, Germany.

Section 1, 84-85, December, 2013 3 бет, Махатов Ж.

4) «Natural rezervators of solonaceae viruses in South Kazakstan»            article  Life Science Journal, 2014; 11 6(s), р.186-188. Индекс 0,165 3 бет, Оспанова Г., Бозшатева Г., Турабаева Г.

5) «Study of microbiological composition of vegetable ferment»   article  European Applied Sciences, ORT Publishing Stuttgardt, Germanya, 2014- March, p.5-7. 3 бет, Досанова Ұ.

6) «Research on lactic acid microflora of kumis produced in South of Kazakhstan.» article European Applied Sciences, ORT Publishing Stuttgardt, Germanya, 2014- March, p.7-9.      2 бет, Утеева З., Қуатбек Ж.ОҚМПИ 113-10 тобының студенті

7) «Түйе сүтінен дайындалатын тағамдар бойындағы сүтқышқыл микрофлораның жергілікті штамдарын зерттеу». Поиск-Іздеңіс 1/1, 2014 жыл. 200-204 бет.  4 бет, Жантеева А., Байбекова А.

8) Хош иісті шарап микрофлорасының жергілікті штамдарын зерттеу мақала Поиск-Іздеңіс 1/1, 2014 жыл. 197-200 бет. 3 бет,      Мамекова Г., Қожанова Э., Мырзабаева М.

9) Сүтқышқыл бактериялардың йогурт бойында кездесуі. Қазақстан 2050 Стратегиясы студенттердің 3 ғылыми-тәжірибелік конференция, Әлем баспасы, 2014жыл, 566-568 бет, Нұралиева А.

10) Оңтүстік Қазақстанда өсірілетін өсімдіктер топырағының микрофлорасындағы жергілікті штамдарын зерттеу. Қазақстан 2050 Стратегиясы студенттердің 3 ғылыми-тәжірибелік ференция, Әлем баспасы, 2014жыл, 533-535 бет, Қайрылла Қ., БердишеваЖ.

11) Тұрмыс жағдайында дайындалатын ірімшік микрофлорасының жергілікті штамдарын зерттеу. Қазақстан 2050 Стратегиясы студенттердің 3 ғылыми-тәжірибелік ференция, Әлем баспасы, 2014жыл, 460-462 бет, Дарменова Л., Рисбаева З.

12) Кефир өнімінің  бойында кездесетін сүтқышқыл микрофлораның  морфоцитологиялық белгілерін зерттеу. «Мәңгілік ел»-ұрпақтың мәңгілік болашағы» атты Республикалық ғылыми-тәжірибелік конференция материалдары, 14-15 наурыз, 2014жыл. Кемелбекова А.

13) Иогурт өнімінің бойында кездесетін микрофлораның дақылдық белгілерін зерттеу. «Мәңгілік ел»-ұрпақтың мәңгілік болашағы» атты Республикалық ғылыми-тәжірибелік конференция материалдары, 14-15 наурыз, 2014жыл.  Жантееева А., Кемелбекова А.

14) Үй жағдайында дайындалатын ақ шарап технологиясы мен дақылдық белгілерді зерттеу.  «Мәңгілік ел»-ұрпақтың мәңгілік болашағы» атты Республикалық ғылыми-тәжірибелік конференция материалдары, 14-15 наурыз, 2014жыл.  Наушабек М., Шапалов Ш.

 

10.A brief summary of the new professional development authorship or co authorship in scientific research not -no

11.If there is a supplemen, you can specify the important activities: no